T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / İNCİRLİOVA - Hürriyet İlkokulu

Hoşgörü

Merhaba Sevgili Arkadaşlar, bugünkü dosya konumuz "hoşgörü" bu konu ile ilgili bilgilerimi gözden geçirirken hoşgörünün; empati, sabır, merhamet gibi pek çok konuyla ilgili olduğunu ve bu kavramların bazen doğru bazen de yanlış olarak birbirinin içine geçtiğini gördüm.

Biliyorum biliyorum hoşgörü konusunu size açıklamak için bu dosyayı açtım ama şimdiden kafanız daha çok karıştı merak etmeyin şimdi küçük bir karikatürle ne demek istediğimi açıklayacağım.

Karşılıklı duran iki kişinin ortasına yere sol taraftakine göre 6 sağ taraftakine göre 9 çizilmiş olduğunu düşünün herkes kendi tarafından baktığında gördüğü rakamın doğru olduğunu iddia etse aslında haklı olur ama kendini onun yerine koyup empati yapmazsa karşısındakini dinlemede sabır göstermezse kendi doğrusunda ısrar eder, hoşgörülü olamaz, böylece çatışma doğar ve bu çatışma sonucunda da iki taraf merhametsiz davranıp birbirine zarar verebilir.

Oysa empati yapıp yani olaylara karşısındakinin açısından bakıp sabırla karşısındakini dinlerlerse birbirlerine karşı hoşgörülü olurlar ve böylece sorunlar kimse zarar görmeden halledilebilir.

Sanırım şimdi ne demek istediğim daha net anlaşıldı. Hoşgörü, insanlar arası ilişkilerde orta yolu takip etme, dengeli olma, farklılıkları anlayışla karşılayabilme demektir. Ancak hoşgörü demek her konuda fikir birliğine varmak, olaylara kayıtsız kalmak ya da kendi inançlarından ve öz benliğinden taviz vermek değildir. Farklılıkların bilincine varmak, değişik düşünce ve kimliklere anlayışla bakabilmektir.

Hoşgörüsüzlük, basit bir nezaketsizlikten başlayarak baskı altına alma ve bunun için güç kullanmaya kadar uzanan sonuçlara neden olabilir.

Peki toplumdaki hoşgörüsüzlükleri engellemek için neler yapmak gerekir?

  1. Toplumdaki bireylere düşüncelerini özgürce açıklayabilme fırsatı tanınmalı.

  2. Temel hak ve özgürlüklere karşılıklı olarak saygı gösterilmeli.

  3. Karşıdaki insanı dikkatli ve önyargısız bir şekilde dinlemeli ve görüşleri paylaşılmasa bile kendini onun yerine koyabilmeli ve duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışmalı.

  4. Üzerinde görüş birliği bulunmayan konularla ilgili problemlerin çözümünde tüm öneriler ciddiyetle değerlendirilmeli.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.12.2019 - Güncelleme: 21.03.2023 20:22 - Görüntülenme: 299
Kaynak: http://cocuk.meb.gov.tr/degerler/hosgoru
  Beğen | 0  kişi beğendi