T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / İNCİRLİOVA - Hürriyet İlkokulu

Çalışkan Olmak

Merhaba sevgili arkadaşlar, bugün büyüklerimizden hep duyduğumuz, olunması gerektiğine de inandığımız ancak zaman zaman çeşitli sebeplerle yapamadığımız bir konuya değineceğiz ya da bu konunun ne olduğunu size mi sorsaydım? Tamam tamam sözü daha fazla uzatmadan söylüyorum. Çalışkan olmak.

Çalışkan olmak, herkesin sahip olmak istediği bir niteliktir. Ancak bu niteliğe sahip kişi sayısı maalesef zannettiğimiz kadar çok değildir oysa çalışmak insanı, itibar sahibi yapar, kötü alışkanlıklardan, yoksulluktan ve can sıkıntısından kurtarır.

Can sıkıntısı deyip geçmeyin. Can sıkıntısı insanı boşluğa iter, hayatı anlamsızlaştırır ve kişide işe yaramaz duygusu uyandırır. Bu da pekçok psikolojik rahatsızlığa sebep olur. Özellikle de günümüzde sıkça görülen depresyona. Biliyorsunuz Özgür Kız bununla ilgili bir şarkı da yaptı. " Depresyondayım" Ancak depresyonda olmak, şarkısı kadar eğlenceli bir şey değildir.

Çalışmakla ilgili ne söylesem eminim hepinize bildik gelecek. Ağustos böceği ile karınca desem defalarca kez dinledik diyeceksiniz. Atasözlerini sıralasam (örneğin; İşleyen demir ışıldar, akan su yosun tutmaz, emek olmadan yemek olmaz gibi) bunları duymayan var mı diyeceksiniz. Ama işte bu bildiğimiz şeyleri maalesef uygulamıyoruz ve bu konuda söylenenler de bir kulağımızdan girip diğerinden çıkıyor. Ben de bu sebeple sizin bu konudaki bilgilerinizin tozunu almak ve bu konuda farkındalık yaratmak için size Edison'la ilgili olarak söylenen şu kısa hikâyeyi anlatmak istiyorum.

Bir yaz gecesi, Edison laboratuvardan evine döndüğü zaman, eşi ona şu teklifi yapmıştı:

- Uzun zamandır hiç istirahat etmeden çalışıyorsun. Tatile çıksan iyi olur.

Edison, karısına: -Ama nereye gideceğim? diye sordu.

Kadın: - Dünyada en çok gitmek, görmek istediğin yer neresi ise, oraya git! dedi.

-Pekâla, dedi Edison. Yarın o yere gideceğim.

Ertesi sabah, yine laboratuvarına gitti.

Yaptığımız işten zevk alıyorsak ve en sevdiğimiz yer çalıştığımız yerse başarı kaçınılmazdır.

Çalışmalarımızın sadece kendimiz için değil, ülkemiz için de ne kadar önemli olduğunu bilelim ve atamızın şu sözünü hatırımızdan hiç çıkarmayalım.

"Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak. Servet ve onun tabii neticesi olan refah ve saadet yalnız ve ancak çalışkanların hakkıdır."

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.12.2019 - Güncelleme: 21.03.2023 20:22 - Görüntülenme: 284
Kaynak: http://cocuk.meb.gov.tr/degerler/caliskanolmak
  Beğen | 0  kişi beğendi